5.6.16

Tradycyjne maltańskie ciastka kwarezimal - przepis

Kwarezimal ciastko maltańskie
Kwarezimal, czyli tradycyjne słodycze jadłam na Malcie po raz pierwszy w marcu. Zaciekawił mnie ich wygląd, poprosiłam sprzedawcę, aby opowiedział mi coś więcej. Okazało się, że to lokalny przysmak, który sprzedawany jest wyłącznie w okresie Wielkiego Postu. Te maltańskie ciastka są ciężkie, korzenne i mocno migdałowe. Nie zawierają tłuszczu ani nabiału, pachną miodem i cynamonem. Uwaga! Uzależniają.

Można je przyrządzić w wersji bezglutenowej (z samych migdałów, bez dodatku zwykłej mąki). Przepis na nie znalazłam w ... Muzeum Marynistycznym w Birgu, na interaktywnej tablicy z informacjami o wyspie. Po upieczeniu byłam zdziwiona, że są jaśniejsze niż te, które jadłam na miejscu, ale okazało się, że pominęłam niechcący kakao. Nie wpłynęło to zupełnie na smak, myślę, że ma znaczenie tylko ze względu na kolor. Kwarezimal to pyszne i łatwe w wykonaniu wspomnienie Malty - mam nadzieję, że skusicie się i spróbujecie przygotować w domu.

Kwarezimal (6 dużych sztuk, takich jak na zdjęciu)

250g mielonych migdałów
240g mąki pszennej 
250g cukru (ja dałam 150g, można też dodać miodu zamiast części cukru)
2 białka jajka
2 łyżki wody pomarańczowej (nie miałam, dałam sok z 1 pomarańczy)
2 łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej
50g orzeszków ziemnych niesolonych 
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mielonych goździków

Mąkę przesiać do miski, dodać mielone migdały, cynamon, kakao i mielone goździki, wymieszać. Białka ubić na sztywo. Do mąki dodać sok z pomarańczy, ubite białka i szybko wymieszać łyżką, po czym zagnieść ciasto (będzie miało konsystencję plasteliny). Piekarnik nagrzać do około 170*C. Uformować ciastka, posypać rozkruszonymi orzechami ziemnymi (ja je wetknęłam do środka, ale można najpiers posmarować ciastka białkiem lub wodą z miodem). Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Nie można ich trzymać w cieple za długo, gdyż mogą za bardzo stwardnieć. Idealne powinny być twardawe na zewnątrz i lekko wilgotne w środku (trochę jak zakalec). Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Byłam na Malcie w marcu, ale nie słyszałam o czymś takim i nie widziałam, a szkoda, bo z opisu brzmią naprawde pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj to musi być pyszne, koniecznie muszę wypróbować. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś we Włoszech coś podobnego z opisui było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają doskonale! Na pewno są smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia nie wiele mówią, tego trzeba po prostu spróbować i tyle. Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladaja doskonale i wierze, ze uzalezniaja :) ps. Ladna czcionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dziś, miałam problem, ze znaleziemiem mielonych migdałów, kupiłam w sklepie BIO, ale cena zawrotna bo 26zł za 200g, czy można gdzies kupić taniej?

    OdpowiedzUsuń

TOP