29.11.16

Bigilla - maltańska pasta do pieczywa

Jeden z moich ulubionych smaków z Malty. Kupowałam tę pastę prawie codziennie, gdyż bez problemu można ją dostać w większości supermarketów. Początkowo myślałam, że zrobiona jest z fasoli maślanej, która na wyspie jest popularna. Oryginalne przepisy podają fasolę Ful Ta-Girba (nie wiem niestety co to jest) lub suszony bób. Nie jest on popularny w Polsce, ale udało mi się kupić paczkę w sklepie ze zdrową żywnością. Na Malcie bigilla jest serwowana z serem i oliwkami do pieczywa lub z krakersami galletti.

Bigilla - maltańska pasta z bobu

250 g suszonego bobu 
1-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli 
1 łyżka majeranku i mięty 
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżka oleju lub oliwy 
Szczypta soli i pieprzu 

Bób umyć, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia. Rano należy zmienić wodę, gotować bób aż zmięknie, po czym opłukać i rozgnieść - najlepiej widelcem, bo sprzęt z dużą mocą zepsuje konsystencję (powinna być lekko grudkowata). Bób przełożyć do miski, wycisnąć czosnek (ilość według uznania, oryginalna pasta jest dość pikantna), ziarenka z papryczki chilli i zioła, wymieszać. Na samym końcu należy dodać olej i całość delikatnie połączyć. 

Jeśli interesują Cię Smaki Malty, przeczytaj też wpisy:

3 komentarze:

TOP