20.3.17

Gozo to nie tylko Azure Window!

Kiedy na facebookowych profilach moich maltańskich znajomych zaczęły się pojawiać newsy o zawaleniu Azure Window myślałam, że to żart. Może jakiś lokalny Prima Aprilis albo coś? Na polskich portalach internetowych nie było jeszcze o tym ani słowa, więc długo liczyłam, że ktoś za chwilę tę informację zdementuje. Niestety wkrótce okazała się ona prawdziwa, a mi zrobiło się bardzo przykro i trochę ciężko na sercu.
Mieszkając na Malcie kilkakrotnie odwiedzałam Gozo i z tym miejscem łączy się wiele przyjemnych wspomnień. Rozumiecie - to nie był tylko skalny most czy ciekawa skalna formacja, ale zakątek, który wywoływał we mnie dużo emocji. Piękny, ciekawy, chociaż mi przede wszystkim kojarzący się z ludźmi, którzy w tych podróżach mi towarzyszyli. Powiem jednak szczerze, że tytuły artykułów krzyczące m.in. "Zawaliła się największa atrakcja Malty!", "Najsłynniejsza atrakcja Malty runęła do morza", "Czy Gozo straci turystów?" okropnie mnie denerwowały. 
A przede wszystkim były mocno na wyrost. Po pierwsze - sama Malta ma swoje atrakcje, także przyrodnicze. Sąsiednie Gozo jest natomiast cudowną wyspą, bardzo klimatyczną, o nieco innym charakterze. Znanego z pocztówek Lazurowego Okna co prawda już nie ma, ale wciąż jest wiele powodów dla których warto tam popłynąć. Jeśli będziecie na Malcie, nie rezygnujcie z pomysłu odwiedzenia Gozo! Obiecuję, że nie będziecie żałować.
Już sam rejs jest dużą przyjemnością. Widoki zachwycają zarówno w ciągu dnia, jak też wieczorem, gdy można podziwiać wspaniałe zachody słońca z pokładu promu. Do tego podróż jest naprawdę tania (bilet w dwie strony kosztuje zaledwie 4.65 EUR za dorosłego i 1.15 UR za dziecko w wieku 3-12 lat). Port w mieście Mgarr to miły dla oka początek przygody na tej niedużej wyspie. Można ją zwiedzać autobusem Hop on - hop off (cena za 1 osobę to koszt 10 - 20 EUR w zależności od sezonu i wielkości grupy, która negocjuje cenę) lub transportem publicznym. 
Wewnętrzna część Gozo jest spokojna i pełna uroku. Otoczenie i widoki są na swój sposób uspokajające i relaksujące. Dużo zieleni, ciekawe ukształtowanie terenu, malownicze wzniesienia, małe wioski, pola uprawne i białe saliny. Kwiaty, dorodne opuncje, ładne winnice i uprawy pomidorów. Ludzie są sympatyczni, wiele razy miałam okazję porozmawiać z mijanymi miejscowymi, którzy sami zadawali pytania i chętnie odpowiadali na moje.
Gozo ma piękne plaże (jak w Ramla Bay), atrakcyjne klify i groty w okolicach zatoki Xlendi. Jest doskonałe na piesze wędrówki, zwiedzanie na rowerze, uprawianie sportów wodnych, nurkowanie i pływanie kajakami. 
Wielbiciele architektury też nie będą rozczarowani. Gozo to cudowne miasto Victoria, kościoły (mnie zachwycił Ta'Pinu), wspaniała zabudowa stolicy i nie tylko, stary młyn z wiatrakiem Ta'Kola w Xaghra. 
W samym mieście Victoria (przez miejscowych nazywanej Rabat) można spędzić cały dzień poznając jej sekrety, także te kulinarne. Na Gozo można kupić wiele przysmaków takich jak lokalne sery, suszone pomidory (oraz różne pomidorowe przetwory), dżemy figowe, mandarynkowe, gruszkowe i inne, miód, najróżniejsze ciastka i słodycze, nalewki i wina. Serdecznie polecam restaurację Ta'Rikardu położoną w samym sercu cytadeli w Victorii. Jadłam tam najlepsze ravioli z serem z Gozo w aromatycznym sosie pomidorowym. Do tego butelka lokalnego, chłodnego wina - w gorący dzień nie można nawet marzyć o czymś lepszym! Na danie czekałam długo, ale było warto. 
Gozo słynie także z wełny. Można kupić swetry, koce, skarpety i wiele innych ręcznie robionych artykułów. 
Azure Window bez wątpienia było wyjątkowe i niezwykle atrakcyjnie prezentowało się na zdjęciach. Taki widokowy punkt, którego nie można było ominąć. Wierzę jednak, że teraz, gdy już go nie ma, Gozo wcale nie straci na atrakcyjności. Mam nadzieję, że wręcz przeciwnie - może turyści postanowią odkryć inne oblicza wyspy, poszukać mniej uczęszczanych miejsc, wydeptać nowe ścieżki. Jeśli wybieracie się na wyspę, mam dla Was kilka linków.

O atrakcjach Gozo przeczytacie m.in. w artykułach:

Całe życie w podróży "Gozo - pozytywne zaskoczenie"
  Wędrowne Motyle "Co warto zobaczyć na Gozo w jeden dzień"
Bedifferent.pl "Moja Malta. Wyspa Gozo"
 Malta i Gozo "Co warto zobaczyć na Gozo?" i "Gozo w pigułce"
Wszędobylscy "Wyspa Gozo"
Tuitam.net "Malta cz. II - Gozo"
Podróżowisko "Wędrówka po Gozo"

8.3.17

Kulinarne podróże... dookoła stołu

W ostatnich miesiącach miałam okazję wziąć udział w dwóch wydarzeniach podróżniczo - kulinarnych, o których warto wspomnieć na blogu. Dziś kilka słów o tym skąd się na nich wzięłam, czego się nauczyłam i jak się bawiłam.
Jesienią dostałam propozycję nie do odrzucenia od podróżującej blogerki - Anity Demianowicz. Pomysł brzmiał kusząco - Kuchnia Spotkań Ikea w centrum Warszawy na wyłączność Anity i jej czterech "pomocniczek" - Oli z bloga 8 stóp, Ewy z Kto podróżuje ten żyje dwa razy, podróżniczki Małgorzaty Manieckiej oraz mojej. Miałyśmy tam wspólnie "ugościć" 20 Czytelniczek wyłonionych w blogowym konkursie. Dostałyśmy do dyspozycji 174 m 2 nowoczesnej, dobrze wyposażonej przestrzeni. Plan na wieczór? Studio kuchenne pełne jedzenia, jadalnia z ogromnym stołem, nastrojowe światło, muzyka z różnych krańców świata i wspólne gotowanie. 
Każda z nas przygotowała jakiś przepis z podróży. Tego dnia przyrządzałyśmy m.in. soczyste mango lassi, pikantny makaron Pad Thai, rozgrzewającą zupę dyniową z aromatycznymi przyprawami, gruzińskie roladki z bakłażana faszerowane pastą z orzechów i posypane pestkami granatu, meksykańskie quesadillas z kurczakiem i awokado oraz portugalskie ciasto z oliwą z oliwek. Do tego schłodzone wino i to, co najważniejsze - dużo rozmów.
W teorii byłam zaproszona jako osoba, która miała inspirować zaproszone na ten wieczór dziewczyny do podróży. W praktyce siedziałam lekko zawstydzona faktem, że większość z nich zjechała pół świata lub miała to w najbliższych planach. Słuchałam z przyjemnością ich historii, niezwykle ciekawych i wartościowych, a przy tym bardzo różnorodnych. Anita pokazywała też zdjęcia, opowiadała o swojej samotnej podróży po Ameryce Środkowej (opisała ją również w książce, o której pisałam już tutaj) i wspominała różne dania, których miała okazję spróbować. To był niezwykle pozytywny babski wieczór, który dał mi mnóstwo dobrej energii na kolejny dzień.
W lutym natomiast Filip, autor bloga Głodny Świata, ogłosił na Facebooku, że organizuje kulinarne warsztaty w Comfort Food Studio w Hali Koszyki. Śledziłam jego kulinarną podróż dookoła świata z zapartym tchem i ogromnym zainteresowaniem. Każdego dnia pokazywał tam dania, których dotąd nie znałam - ba, o większości nawet nie słyszałam. Warsztaty miały być płatne, a ja w tej chwili nie mogłam sobie na nie pozwolić. Odczuwałam lekki żal, ale cieszyłam się, że udaje mu się spełniać marzenia i że może zacząć robić to, co sprawia mu frajdę. W dniu warsztatów Filip ogłosił szybki konkurs na Facebooku - pierwsza osoba, która odgadnie jaki przysmak kryje się na opublikowanym zdjęciu, miała zgarnąć jedną wejściówkę na warsztaty. Wygrałam i bardzo się cieszyłam.
Wieczór zapowiadał się świetnie - komfortowa kuchnia, grupa kilkunastu entuzjastów gotowania i przepisy z dalekich krajów. Podobało mi się to, że Filip wybrał rzeczy proste, ale oryginalne w smaku. Takie, które można ugotować bez problemu w domu, niebyt dużym nakładem czasu i ze składników dostępnych w każdym większym supermarkecie. Jak opisał menu? "W 5 talerzy dookoła świata, czyli kulinarna podróż przez Kolumbię, Bliski Wschód, Keralę, Chiny i Japonię". Zupełną nowością były dla mnie kukurydziane placki arepas serwowane z pieczoną piersią indyka, awokado i kolendrą. Noodle w sosie z orzeszków ziemnych to wariacja na temat znanego mi już smaku. Podobnie było z hummusem, którego przesyt odczuwam na każdym kroku - serwują go chyba wszędzie, zawsze w podobnej formie (z oliwą, zieleniną lub pestkami granatu). Filip pokazał nam nieco inną, bardzo puszystą wersję mocno czosnkowej pasty serwowanej z karmelizowanymi granatami. Rybne curry miło pieściło zmysły dodatkiem cynamonu i kardamonu, a pudding matcha z ciemnym syropem idealnie dopełnił całości. 
Filip okazał się bardzo sympatycznym młodym człowiekiem, który potrafi zarazić pasją do gotowania i smakowania świata. Ciepły uśmiech, zero nadęcia i ogromna wiedza o kuchniach różnych zakątków globu. W przygotowaniu jest jego pierwsza książka, której już nie mogę się doczekać. Od powrotu z warsztatów przygotowałam już dwa z poznanych tam przepisów, a kolejne gotowanie mam w weekendowych planach, z okazji wizyty bliskiej mi osoby.
Spotkania przy stole mają dla mnie duże znaczenie. Wspólne gotowanie, siekanie, krojenie, mielenie i pieczenie zbliża. Nie chodzi przecież o to, żeby się najeść, ale żeby spędzić miło czas, rozmawiać, lepiej się poznać. O urokach wspólnych posiłków pisałam już na blogu i wciąż uważam, że to niezwykle ważny aspekt życia.

TOP